Başarılı sunum, iyi hazırlanmış bir sunumdur. İster 3 kişiye sunum yapın isterseniz 300 kişiye, sunumun temel ilkeleri aynıdır. Asıl amaç, dinleyenlerin dikkatini tam olarak konunuza çekebilmektir. Mesajın gitmesi gereken yere gittiğini görmek sunumu başarılı kılan unsurdur. Sunum yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda temel ipuçlarını sizler için derledik. Püf noktalarına dikkat ederek sunum esnasında çok daha etkili olabilirsiniz. Hadi başlayalım:
Göz Teması Kurun
Birilerinin sizi gerçekten dinlemesini istiyorsanız mutlaka göz teması kurmalısınız. Göz teması, dikkatinizin onlarda olduğunun ve onlara önemli şeyler anlattığınızın bir göstergesidir. Güvenilir bir izlenim yaratmanızı sağlar. Kendinize olan güveninizin ve başarılı bir sunumun işaretidir. Göz teması kurmak, sandığınızdan çok daha büyük bir etki yaratır. Bunu başaranlar sunumlarını çok daha iyi şekilde aktarabilirler. Konuşmacı ile izleyici arasında iletişim ve dostluk bağı yaratır.
En Önemli Unsur: Eğlence!
Başarılı sunumlar ve ortalama sunumlar arasındaki en büyük fark başarılı sunumların, aynı zamanda eğlenceli sunumlar olmasıdır. Dinleyicide iz bırakan konuşma yapmayı planlıyorsanız konuşmayı komik ya da eğlenceli hale getirseniz iyi edersiniz. Bu, bizim için önemli olmasa da aslında bir zorunluluktur ve bunu başarmanın birçok yolu vardır. Aralara espriler serpiştirmek, konumuza uygun komik videolar kullanmak, komik hikayeler anlatmak ya da göndermeler yapmak bu yollardan bazılarıdır. İnsanların yüzünde gülümseme bırakan sunumlar, başarılı sunumlardır.
Ana Mesajlarınıza Odaklanın
Her konuşmanın, önemli noktalarının olduğu bir taslağa ihtiyacı vardır. Bir sunum planlarken en önemli noktaları aklınızda tutmalı ve tamamen bunlara odaklanmalısınız.
Basit sunumlar gösterişli olanlardan çok daha kolay akılda kalır. İstatistikler,art arda sayılar ve diğer önemli olmayan detaylar sunumunuzu daha başarılı kılmaz. Dinleyicinizin ana mesajınızı anlamasını istiyorsanız temel noktaları aktarmalı ve bunların üzerinde durmalısınız.
Güzel Hikayeler
Hikayeler, verdikleri mesajlarla bilgilerden daha çok akılda kalırlar. İyi bir hikaye bin kelimelik bir konuşmadan çok daha etkilidir. İyi konuşmacılar, iyi pazarlamacılar sunum yaparken hikayeleri es geçmezler. Sunum esnasında mesajınızı destekleyen hikayeler bulmanız, etkinizi arttıracaktır.
Beden Dili Kullanımı
Sunumda kelimeler tek başlarına yeterli değildir. İnsanların görme duyusuna da hitap etmelisiniz. Konuşmayı yaparken vücudunuzu hareket ettirme şekliniz, duruşunuz ve mimikleriniz işleri daha iyiye götürebilir ve sunumunuzu daha dikkat çekici hale getirebilir. Beden dilinizi doğru kullanmak siz özgüvenli gösterir. Dinleyiciler, kendine ve bilgisine güvenen bir konuşmacıdan keyif alırlar ve odak noktaları sizde kalır.
Son Yorumlar