Hemen hemen herkes, kadınların erkeklerden daha çok konuştuğunu düşünür. Gelin, doğruluğunu birlikte inceleyelim.
Bir popüler bilim kitabında geçen bir cümleye dayandırılıyor her şey: “Kadınlar günde 20 bin kelime kullanırken erkekler sadece 7 bin kelime kullanıyor.” Dolayısıyla kadınlar günlerini boş söz ve dedikodularla geçirirken erkeklerin yapılacak işlere odaklandığına dair yaygın kanı güçleniyor. Peki bu iddia doğru mu?
Konuşkanlığı ölçmenin birçok yolu olabilir. Laboratuar ortamı ya da düzenli ses kaydı incelemeleri bunlardan bazıları.
Çocuklarla yapılan 73 araştırmanın sonucuna göre kız çocukları erkek çocuklardan küçük bir farkla öndeydi. Bu fark sadece çocuklar anne-babalarıyla konuşurken ortaya çıkıyordu, kendi aralarında fark yoktu. Önemli bir detay da bu farkın yalnızca iki buçuk yaşına kadar görülmesiydi, yani bu dil gelişimini yansıtan geçici bir durumdu. Çocuklar açısından anlamlı bir fark göze çarpmıyordu.
Peki yetişkinler?
California Üniversitesi’nden psikolog Campbell Leaper, laboratuvar ortamında yaptığı toplu analizde erkeklerin daha fazla konuştuğu sonucuna vardı. Fakat yine aradaki fark azdı. Belki de erkekler kendini bu ortamda kadınlara göre daha rahat hissediyordu.
Leaper’in bulguları, dilbilimci ve sosyal psikologların yaptığı onlarca araştırmada varılan sonuçları destekliyordu. Her bir araştırmanın yapılış tarzındaki farklılıklar kıyaslamayı zorlaştırsa da sadece iki araştırma kadınların erkeklerden daha fazla konuştuğu sonucuna vardı. 34 araştırmada erkeklerin kadınlardan daha fazla konuştuğu ortaya konmuştu.
Gerçek yaşamdaki konuşmaları kaydetmek için Texas Üniversitesi’nden psikolog James Pennebaker özel bir alet geliştirdi. 2007’de yayımlanan araştırma, ABD ve Meksika’da gün içindeki 17 saatlik uyanık kalma süresinde kadınların 16.215, erkeklerin ise 15.669 kelime konuştuğunu gösterdi. Yani aradaki fark yine çok küçüktü.
Yeni Zelanda Victoria Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, kamuya açık 100 toplantı izlenmiş ve izleyicilerin üçte ikisini oluşturan erkeklerin, soruların dörtte üçünü sorduğu, kadın-erkek eşit sayıda izleyici kitlesi olsa bile erkeklerin yine soruların üçte ikisine yakınını sorduğu görülmüştü.
Birçok araştırma aksini kanıtlasa da kadınların daha çok konuştuğu yargısı kırılmıyor.
Peki erkeklerin günde 7 bin kelime konuşurken kadınların 20 bin kelime konuştuğu yanılgısı nereden geliyor? California Üniversitesi’nden psikiyatrist Louann Brizendine’in 2006’da yayımlanan ‘Kadın Beyni’ adlı kitabının arka kapağında böyle bir cümle geçiyormuş. Pensilvanya Üniversitesi’nden dil profesörü Mark Liebermann, sık sık alıntılanan bu veriyi sorguladığında Brizendine, verinin rastgele bir kitaptan alındığını belirterek bilimselliğinin sorgulanabilir olduğunu kabul etmiş ve kitabın gelecekteki baskılarından çıkaracağı sözünü vermişti.
Son Yorumlar