Sunum yapmak, bir topluluğu ikna etmek ya da plansız bir şekilde bir topluluğa hitap etmek zorunda kaldığımızda hepimiz bir huzursuzluk yaşarız. Bu durum, kimimizde fobi düzeyine ulaşır ve “glossofobi” olarak adlandırılır. Topluluk önünde konuşma korkusu, ölüm korkusundan daha yaygın olup bu korkunun, toplumun %75’ini etkilediği belirlenmiştir.

Diz titremesi, terleme, kalp çarpıntısı, mide bulantısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Glossofobi de diğer fobilere benzer olarak çocukluk döneminde belirmeye başlar. Bu yüzden çocukluk döneminde kendini ifade etme ve özgüven gelişimi önemlidir.Topluluk önünde konuşma korkunuzu yenmek için yapılması gereken çalışmalar -çok ileri düzeyde bir fobiniz yoksa- çok zorlayıcı değildir.

Dilerseniz size birkaç öneri sunalım:

1) Hazırlık, hazırlık, hazırlık… : İyi hazırlanmış ve üzerinde çalışılmış bir konuşmanın kötü gitme olasılığı düşüktür.

Hazırlık aşamasında sunum yapılacak yeri görmek ve ekipmanı kontrol etmek de önemlidir. Bu, olası aksiliklerin önüne geçmenizi sağlar.

2) Bol tekrar, iyi sonuçlar doğurur: Ayna ya da kendinizi rahat hissettiğiniz insanların karşısında sunum provaları yapmak hem konunuzu akıcılaştırır ve sizi sunuma hazırlar hem de aldığınız geri bildirimlerle daha iyi yapmanıza yardımcı olur.

3) İzleyicilere değil, konuya odaklanın: Önemli olan siz değilsiniz, anlatacaklarınız, bunu unutmayın. Ve hiç kimse sizin sunacağınız konuyu sizin kadar iyi bilemez. Bu yüzden izleyicilerin ne düşündüğüne değil, sunumun kendisine odaklanın.

4) Dış görünüş – Sade ve temiz: Güzel görünmek, iyi bir etki bıraktığı gibi iyi hissetmenize de yardımcı olur.

5) Ara verin: Sessizlikten korkmayın, ne kadar uzun sürerse sürsün. Konuşmanın hakimi sizsiniz ve yaptığınız her şey (sessizlikler dahil) sunumun bir parçası gibi görünecektir. Durup düşünmeniz gerekiyorsa bu zamanı kendinize tanıyın.

Her başarı gibi, başarılı sunumların da yetenek değil, çalışma meselesi olduğunu unutmayın. Topluluk önünde konuşma fobinizi, ancak onun üzerine giderek yenebilirsiniz.